HALK TİYATROSUNUN DEĞİŞEN BAĞLAMI MEDYA: BİR DEMET TİYATRO ÖRNEĞİ Makbule UYSAL YÜKSEK LİSANSTEZİ TÜRK HALK BİLİMİ BİLİM DALI PDF Free Download
İ- Allah Allah bu kız kim? Nur Seda- Ben bir insanım ya siz? M- Ay ne güzel oturtun lafı ha yani güzel konuştun\. Gizliliğinize ve güvenliğinize öncelik veriyor, güvenli bir oyun ortamı sağlıyoruz. mostbet\. Nur Seda- Suratıma karşı bu kim denmesinden nefret ederim. Nefretimi gizlemekten de tabi. Yabancının bu kendinden emin ve özgür tavrı İrmik in tuhafına gider ve içeri Bir başka bölümde ise yeğeni Füreya nın Tirbuşon ile görüşmesini istemeyen İri Hikmet Tirbuşon ve Mükremin i mahalleden attırmak ister ve bunun için mahalleliden imza toplar. İri Hikmet e göre bu iki genç serseridir. İmza kampanyası mahallede sadece ikisi için toplanmaz. Şarkıcı Züleyha nın apartmanı da Züleyha yı apartmandan attırmak için imza kampanyası başlatır. Mizah unsuru barındırmaz. Telviye Çıtır Evin yanlış anlamalarından dolayı herkese cinnet getirten annesidir. Fadıl Fıdıllıoğlu Evin iç güveysi damadıdır.
Lütfiye nin halasının kundak bağlamada ne kadar usta olduğundan bahseder ancak Lütfiye lafa karışır ve halasının çocuklarında bu yüzden nefes darlığı olduğunu söyler. Telviye Çıtır torunun kundaklamaları gerektiğini söylediğinde de karı koca artık bu yöntemin tarihe karıştığını, kullanılmadığını belirtir. Ancak bu konuda ısrar eder, araya girmeye çalışan damadına Fadıl sen kadın işine karışma ben iki çocuk büyüttüm ikisini de kundakta büyüttüm diyerek azarlar. Lütfiye nin bu ısrar karşısında sabrı taşar, kitabı bir kenara atar ve annesinin elinden kundağı alarak yırtar. Anne kız arasındaki bu nesil farklılığı bir çatışma unsuru olarak kullanılmıştır. Dizide Çıtır ailesinden başka bir de Zulüm ailesi vardır. Bu aile bir araya gelmemesi gereken iki kişiden oluşur ve olumsuz bir aile örneğidir. Oduncu Numan ve eşi Feriştah köyden gelmiş bir çifttir. Geleneksel yapılara daha bağlı bir yerleşim sistemi olan köyden gelmiş olmalarına rağmen, köylü kimliğinin içine sığamayan Feriştah geçimsiz, huysuz ve günahkar bir kadın tiplemesi çizer. Kocası Numan ise pısırık, sünepe bir erkek tipi ortaya koyar. Feriştah tiplemesi bize halk tiyatrosundaki kalıplaşmış hafif meşrep kadın tiplemelerini hatırlatır. Dizide parçalanmış aileler de söz konusudur.
Sosyal düzen yaklaşımı c. Birmingham Okulu Yıldız Teknik Üniverhttps://sahabet-tr.site/ (YTÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü, İstanbul un korku haritasını çıkardı. Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşenur Ökten, Prof. Dr. Ali Hakan Büyüklü, Prof. Dr. Fatmagül Kılıç, Prof. Dr. Betül Şengezer, Doç. Dr. Dicle Cengiz ile Araştırma Görevlisi Ömer Bilen öncülüğünde yapılan araştırmayla, bir yıl boyunca 30 ilçeden yaklaşık 2 bin kişinin evine gidildi. İlçelere Göre Suç Korkusu Araştırma, suç korkusunun İstanbul un hangi ilçelerinde yoğun, hangilerinde daha az olduğunu da gösterdi. Korkunun çok yüksek olduğu ilçeler, Küçükçekmece, Çekmeköy, Esenler, Beyoğlu, Çatalca iken, en düşük olanlar ise Bakırköy, Adalar, Kadıköy, Kartal, Beşiktaş. Mahallesinin dışına çıktığında birisinin saldırısına uğramaktan korkanlar ise daha çok Bağcılar, Arnavutköy, Bahçelievler, Şile, Esenyurt, Beylikdüzü nde oturuyor. Bu korkunun en düşük olduğu ilçeler de Bakırköy, Sarıyer, Adalar, Beşiktaş, Kartal ve Kadıköy.
- 68 57 kültürüne göndermelerde bulunulur.
- Dekor ve kostüm konusunda Bir Demet Tiyatro nun birebir gerçek bir ortam yarattığı için gerçekçi dekor anlayışı içinde olduğu belirtilmiş, bu anlamda halk tiyatrosu ile arasındaki ayrıma dikkat çekilmiştir.
- Ailenin en sorunlu kişisi Mükremin ne olursa olsun babasına saygısızlık yapmaz.
- Gerbner, televizyonun fiziksel saldırganlık olaylarını tasvir edişini tanımlamak için mutlu şiddet kavramını kullanır.
Bir durum karşısındaki tutum ve davranışları geleneksel düşünce kalıplarının içinde yetişmiş bir ev hanımınınki ile aynıdır. Tirbuşon Füreya ile ilgilenmek durumunda kalır. Mükremin ise bunu diline dolar. T- Mükremin ben bi durağa kadar bırakıp geliyorum tamam mı? M- Tabi tabi oldu Berkantçım. Yalnız dönerken kendine yeni bir kilotlu çorap al. Eskisi artık giyilmiyor yani kaçıklardan dünya haritası oldu. Devamlı ojeyle tedarik edip giyiyosun olmuyo Berkant. Mükremin Tirbuşon un gerçek ismini söyleyerek bir bakıma onun delikanlı unvanını elinden alır. Ayrıca Tirbuşon un kadın gibi davranması vurgusu yapılmaktadır ki bu Mükremin in dünyasında hakaret olarak kullanılır.
68 60 Suç Sosyolojisi Kendimizi Sınayalım 1. Suçun her toplumsal sınıfta görülebileceğini öne sürerek, her sınıftan insanın göreli mağduriyet hissinin ve toplumun marjinine itilmesi ve dışlanmasının suçu artıran faktörlerin başında geldiğini öne süren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir? Sosyal Kontrol Yaklaşımı b. Marksist Suç Yaklaşımı c. Yeni Sağ Gerçekçilik Yaklaşımı d. Postmodern Kriminoloji Yaklaşımı e. Yeni Sol Gerçekçilik Yaklaşımı 2. Aşağıdakilerden hangisi Yeni Sol Gerçekçi yaklaşımın ilham aldığı teorilerden biridir? Kırık Penceler Yaklaşımı c.
Güldürmeyi amaç edinen bu iki farklı dönemin farklı yapılardaki ürünlerindeki gülme, eğlence anlayışı karnavaleks açıdan değerlendirilmiştir. Kullanılan groteks imgeler ve resmi kültürün karşısındaki mizahi savunma, oyunların çoğulcu yapısı her iki ürünü karnaval kültürü içerisinde değerlendirmeyi gerektirmiştir. Dekor ve kostüm konusunda Bir Demet Tiyatro nun birebir gerçek bir ortam yarattığı için gerçekçi dekor anlayışı içinde olduğu belirtilmiş, bu anlamda halk tiyatrosu ile arasındaki ayrıma dikkat çekilmiştir. Kostüm kullanımında tiplemelerin imajını destekleyecek nitelikte oldukları görülmüştür.bu bölümün son aşamasında ise televizyon karşısındaki seyirci ile halk tiyatrosunun oyuncu karşısındaki seyircinin karşılaştırılması yapılmıştır. 92 81 L- İyi de o zaman televizyon da yoktu seyretmeyelim mi şimdi. Lütfiye ile annesi arasındaki ikinci kavga ise kundak meselesinden çıkar. Lütfiye kocası Fadıl ile çocuklarının yetişmesi hakkında konuşurlar. Lütfiye bir kitap okumaktadır ve bu kitaba göre artık bebek büyütmek sadece kadının işi değil anne ve babanın ortak görevidir. Lütfiye ayrıca kitapta çocuk büyütmede büyüklerin karışmaması için de uyarıların olduğunu söyler ve böyle bir müdahale durumunda ne yapılması gerektiğini kocası Fadıl a okur. Kitapta anne ve babalar doğru bildikleri yöntemleri yapmaları ve büyüklerin müdahalesi durumunda da yaptıkları uygulamalarının nedenini anlatmaları gerektiği yazar. Bu sırada içeri Telviye Çıtır elinde bir bez parçasıyla gelir. Elindekinin aylardır aradığı Lütfiye nin kundağı olduğunu söyler.
Kapitalizm suç yaratan bir sistemdir. Marksist kuramın önemli ismi Richard Quinney e göre hukuk, kapitalist toplumlarda burjuva sınıfının çıkarını ve özel mülkiyeti korumakta ve suç-ceza sistemi buna göre şekillenmektedir. Ceza yasaları vergi kaçırma veya çok uluslu şirketler tarafından çevreye karşı işlenen suçları soruşturma ve cezalandırmadan ziyade, hırsızlık, soygun gibi sokak suçlarına odaklanmaktadır. Ceza-adalet sistemini de cinsiyetçi karektere sahip olduğu ve kadın suçluları iyi bir anne ve ev kadınına dönüştürmeyi amaçladığı için eleştirmektedir. Feminist yaklaşım, kapsamlı bir toplumsal suç kuramının hem erkeklerin hem de kadınların davranışlarını aynı düzeyde yansıtma ve açıklama kapasitesine sahip olması ile mümkün olabileceğini savunmaktadır. Bu çalışma, değişen toplumsal yapı içerisinde ortaya çıkan farklı anlatım biçimlerinin, geleneksel formlardan etkilendiğini ve onları yeniden dönüştürdüğünü göstermesi bakımından önemlidir. Bir Demet Tiyatro dizisi üzerinde geleneksel halk tiyatrosunun değişen ve dönüşen anlatım tarzı irdelenecektir.
Ankete katılanlardan sadece yüzde 2.2 kalabalık ortamlarda bulunurken, suçtan korunmak için hiçbir önlem almayanların oranı da yüzde 21. Suç Korkusu İletişimi Azaltıyor Ekipte yer alan Ömer Bilen, Suç korkusu, bireyin suç ve kişiye suçu anımsatan sembollere karşı geliştirdiği duygusal reaksiyon ya da kaygı olarak adlandırılıyor. Bir başka deyişle suçun toplum içinde yarattığı güvensizlik duygusu suç korkusu olarak adlandırılabilir. Suç korkusu, bugün modern toplumun en ciddi problemlerinden biri olarak görülüyor. Suç korkusu, gece sokağa çıkamama, sosyal aktivitelere katılamama, başkaları ile iletişimin azalması, silah alma gibi sonuçla doğurabiliyor diye konuşuyor. Ünite – Klasik Suç Kuramları 27 dır. Alt kültür kuramının en önemli katkısı ise sınıf, cinsiyet ve kültür değişkenlerini bir arada kullanarak suç olgusunu açıklaması olmuştur. Albert Cohen e göre suç statü arayışında hayal kırıklığına uğramış alt sınıf erkeklerin orta sınıf değerleri isyanı ile ortaya çıkan bir toplumsal olgudur. Bu yaklaşım kapitalizm ile suç arasında güçlü bir ilişki varsaymaktadır.