Frozen, Fresh, Live, Dried / Salted Seafood from Pakistan

  +92 213 2029004-6-7  A/11-13, Korangi Fish Harbour, Bin Qasim Town, Karachi - Pakistan

HomeBlogbiramalt.comKATILAŞMA SIRASINDA KALIP SICAKLIĞININ DÖKÜM-KALIP ARA YÜZEY ISI TRANSFER KATSAYISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bahadır HOZİKLİGİL PDF Ücretsiz indirin

KATILAŞMA SIRASINDA KALIP SICAKLIĞININ DÖKÜM-KALIP ARA YÜZEY ISI TRANSFER KATSAYISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bahadır HOZİKLİGİL PDF Ücretsiz indirin

KATILAŞMA SIRASINDA KALIP SICAKLIĞININ DÖKÜM-KALIP ARA YÜZEY ISI TRANSFER KATSAYISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bahadır HOZİKLİGİL PDF Ücretsiz indirin

Cam örtünün ısısı düşüktür; çünkü hava ile temas halindedir. Tabi ki bu durumda ısının sudan ve buhardan az olması gerekir. Eğer havuza konulmuş olan su tuzlu ise; tuz ve diğer atıklar buharlaşmaz ve tabanda kalır. Yoğunlaşmış sıvının tuzlusuyla karışmasını önlemek için havuza en az 10 yatay eğimle doldurma işlemi yapılmalıdır. Tüm damıtma işleminde hava koşulları dikkate alınmalıdır. En iyi sonucu elde etmek için havuzdaki kirliliği artan su günlük değiştirilmelidir. Ayrıca cam örtü uygun açı ile yerleştirilmelidir. Bu tip damıtma sistemlerinde üretilen temiz suya ait masraflar şunlardır. 50 35 Su derinliği az olan damıtma havuzlarında su miktarı daha az olduğundan, damıtıcıdaki su sıcaklığı derin havuzlara göre daha yüksektir. Bu çeşit damıtıcıların derin olanlara göre daha verimli olmasının önemli nedenlerinden birisidir (derinliği az havuzlarda 70 C, derin havuzlarda maksimum 50 C). Derinliği az olan damıtma havuzlarında su miktarı az olduğundan sisteme gelen enerjiye bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Güneş ışınımı sayesinde ısısı artan su kollektörün üst örtüsünde yoğuşmuştur. Yoğuşan su, kollektördeki eğim vasıtasıyla da aşağı doğru akarak temiz su deposunda toplanmıştır. Damıtılmayan ve içinde tuz artıkları bulunan su ise ayrı bir kanalla dışarı alınmıştır. Bu işleyiş damıtma kollektörü ile ham su deposunun arasına yerleştirilmiş olan kontrol sistemi sayesinde sağlanmaktadır. 92 77 Isı pompalarının kullanıldığı süreçler de, atılan(sıcak) ve çekilen(soğuk) ısı kaynakları mevcut olmaktadır Sıcak ve soğuk ısı kaynakları arasındaki sıcaklık farkı küçük olmalıdır. Isı transferi uzun bir zaman aralığında gerçekleşmelidir.

Metal-kalıp ara yüzeyinde temasın ilerlemesi Ara yüzey boyunca ısı transferi ısı transfer katsayısı, h, tarafından belirlenir. Ara yüzeyde mükemmel temas olduğu zaman döküm (T C ) ve kalıp (T M ) yüzey sıcaklıkları birbirine eşit olur (Şekil 2.2.a). Yukarıda anlatıldığı gibi her iki yüzey arasında çok az bir alanda temas vardır ve bundan dolayı iki yüzey arasında bir sıcaklık farkı meydana gelir (Şekil 2.2.b). Bu sıcaklık farkı ara yüzeyde gerçekte var olan gaz boşluklarının bir sonucudur. 86 71 Sıvı haldeki soğutucu akışkan güneş paneline geri döner ve çevrim tekrarlanır. Ancak, hava kaynağında olduğu gibi, ısı ihtiyacının yüksek olduğu günlerde güneş enerjisi de az olduğundan ek bir ısıtma tesisatına veya ısının depolanmasına gerek vardır. Bu da zaten pahalı olan sistem maliyetinin artmasına neden olur Evsel Isı Pompası Uygulamaları Konutlarda en önemli enerji tüketimi hacim ısıtmada gerçekleşir\. biramalt.com ve blackjack masalarında şansını denemekten çekinme. mostbet türkiye\. Daha sonra konutta sıcak su ihtiyacı (mutfak ve banyoda), gıdaların soğutulması-dondurulması, aydınlatma ve elektrikli cihazlar gelmektedir. Konutların (veya genel olarak binaların) ısıtılmasında ısı pompaları kullanılabilir. Bir ısı pompası, ısıtma ihtiyacını karşılayacak kapasite olmalıdır (veya ekonomik şartlar gerektiğinde ilave ısıtıcıların kısa süreli devreye girmesi şeklinde bir kullanım da mümkündür).

Gündüz vakitlerinde havuzda depolanan ısı, akşam ve gece vakitlerinde suyun sıcaklığı örtü sıcaklığına düşünceye kadar damıtmanın sürmesine neden olur[4]. Derinliği az olan damıtma havuzlarında olması istenen su derinliği çok düşüktür (2-10 cm). Ancak bu su derinliğini istenen seviyede sabit tutmak son derece zordur. Bu nedenle, bu tip damıtıcılarda havuz tabanı ve eğim son derece düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Eğer bu işleme dikkat edilmezse, su damıtma havuzunun içerisinde belli noktalarda toplanarak gölcükler oluşturur ve sudaki adacıklar gibi kuru noktaların oluşmasına neden olur. Bu kuru noktalar damıtıcı veriminin düşmesine neden olduğu gibi, bu bölgelerde havuz tabanı direk olarak güneş ışınımına ve yüksek sıcaklıklara maruz kaldığından deforme olur. Derinliği az olan damıtma havuzlarında, damıtıcıya su beslenmesi, boşaltılması v.b. Havuzdaki su akışı çok dikkatli yapılmalıdır [4]. 57 42 Şekil Deneysel güneş enerjili damıtıcı Aşağıda şekli verilen (Şekil 3.12) diğer bir güneş enerjili damıtma sisteminde deniz suyu direkt olarak pompa vasıtasıyla ham su deposuna alınmıştır. Deniz suyunun giriş miktarı, ham su, yani işlenmemiş su deposundaki şamandıra sayesinde belirlenmiştir. Buradan işlenmemiş deniz suyu, damıtma görevini yerine getiren güneş kollektörünün içerisinden geçirilmiştir.

Yaygın olarak plastik ve paslanmaz çelik kullanılmıştır [4]. 27 12 geliştirilen prototip sistemin (ters ozmos su arıtma için tek kademeli düşük sıcaklıklı SORÇ) maliyetini azaltmaktadır. Safavi ve Mohammadi[24] yüksek konsantrasyonlu NaCl sulu çözeltiler kullanarak vakumlu membran damıtma (VMD) üzerine yoğunlaşmışlardır. Yeni bir membran modülü tuzlu sudan tuzu arıtma işlemini iyileştirmek için araştırılmış ve deneyler 0,2µm boyutunda gözeneklere sahip olan ticari polipropilen bir membran kullanılarak yapılmıştır. Tuz arıtmada vakumlu membran damıtma(vmd) nin performansını artırmak ve daha iyi bir akı sağlamak için performans üzerine işletim parametrelerinin etkileri çalışılmıştır. Su akıları farklı besleme sıcaklıkları, besleme konsantrasyonları, vakum basınçları ve akış hızlarında ölçülmüştür. Yeni konfigürasyon daha iyi karışım sağlamakta ve bu da ısı ve kütle transfer katsayılarını artırmakta ve sonuç olarak sıcaklık ve konsantrasyon polarizasyon etkilerini azaltmaktadır [24]. Gude ve Nirmalakhandan[25] düşük sıcaklıklı faz dönüşümlü bir tuz arıtma süreç konfigürasyonu sunmuşlardır. Bu konfigürasyon herhangi bir mekanik enerji girdisi olmaksızın barometrik başlık tarafından oluşturulan vakum seviyesine yakın basınçlar altında ortam sıcaklığına yakın seviyelerde tuzlu suyun buharlaştırılmasını sağlamaktadır.

Davies [Davies, 1980] metal kalıba yaptığı dökümlerde metalin statik basıncının ısı transfer katsayısının değeri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Benzer etki Taha ve arkadaşları [Taha ve ark, 2001] tarafından da belirtilmiştir. Nishida ve Matsubara [Nishida ve Matsubara, 1976] dikey çelik kalıba dökülen metal üzerine 250 kg ile kg arasında basınç uygulayarak ısı transfer katsayısı üzerine temas basıncının etkisini araştırmışlardır. Gibi parametrelerin doğru bilinmesine ve uygun şartların belirlenerek kullanılmasına bağlıdır. Bu çalışma metal kalıp-döküm parça ara yüzey ısı transfer katsayısının kalıp sıcaklığına bağlı olarak değişimini incelemek ve bu değişime sebep olan etkili mekanizmaları ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Ölçülen sıcaklıklardan döküm parça-kalıp ara yüzey ısı transfer katsayıları hesaplanmıştır. Daha sonra ara yüzey ısı transfer katsayısını etkileyen mekanizmalar tespit edilmiştir. Döküm parçanın katılaşması sırasında ara yüzey ısı transferi ile ilgili literatür bilgileri Bölüm 2 de detaylı olarak incelenmiştir. Ara yüzey ısı transfer katsayısının belirlenmesinde kullanılan matematik model Bölüm 3 ve deneylerde kullanılan malzemeler, ekipmanlar ve metotlar Bölüm 4 de verilmiştir. Deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar Bölüm 5 de sunulmuştur. Sonuçlar ve bu konuda yapılacak araştırmalara yönelik tavsiyeler ise Bölüm 6 da verilmiştir. Çekirdeklenmeden sonra katılaşmanın ilerlemesi ile metal çeker ve kalıp ısındığı için genleşir.

  • Bu durum metal-kalıp ara yüzeyinin tamamen ayrılmasına sebep olabilir.
  • Bu durum karsısında en geçerli çözüm güneş enerjisiyle damıtma olarak görülmektedir.

47 32 sonucunda, damıtma havuzundaki su derinliğinin mümkün olduğu kadar az olması gerektiğine karar verilmiştir. Bu nedenle İspanya’da ki sistemde 10 cm.lik bir su derinliği uygulanmıştır. Havuz taban sistemini sızdırmaz hale getirmek için asfalt, şeritler halinde yüzeylere yapıştırılmıştır. Cam destekleri ve toplama olukları, prekast elemanlar içinde şekillendirilmiştir. Asfalt mastik malzeme, eklem yerlerindeki sızdırmazlığı sağlamak için kullanılmıştır. Şekil 3.6.e de gösterilmiş olan damıtıcı, 0,1 mm Tedlar Plastikle örtülmüştür. Örtü kenarları, butil kauçuk havuz tabanı ile beraber hava sızdırmaz bir ortam oluşturmak için beton havuz kenarlarının içine gömülür. Damıtıcı içindeki hava ufak bir fan yardımı ile 6 mmss basınç altında tutularak örtünün şişirilmesi sağlanır. Şişirilerek örtüye verilen silindirik formun sahip olduğu şekil avantajı ile sistem performansının artırılması yoluna gidilmiştir. Silindirik örtü formu ile aynı havuz alanı için damıtıcının güneşe maruz kaldığı örtü yüzey alanı artar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *